W obecnych czasach nie wyobrażamy sobie pracy na komputerze bez używania skrótów klawiszowych. Może sobie nawet nie zdajesz sprawy, ale na pewno z kilku z nich również korzystasz. Nie musisz znać wszystkich skrótów klawiszowych, wystarczą Ci tylko te, z których będziesz korzystać w pracy. Jednym z tych skrótów jest także „Ctrl + z”.
Klawisz „Ctrl” to jeden z trzech klawiszy najczęściej używanych w skrótach klawiaturowych. Oprócz klawisza Ctrl są to Alt oraz Alt Gr. Naciśnięciem jednego z tych klawiszy i innego klawisza wywołasz funkcję. Co dzieje się po naciśnięciu klawisza „Ctrl” i klawisza z literą „z”?
Cofnij ostatnią operację
„Ctrl + z” to skrót klawiszowy, który używany jest do cofania operacji lub innymi słowy anulowania ostatniej akcji. Jeśli naciśniesz go, anuluje właśnie wykonaną operację. Komputery obsługujące ten skrót klawiszowy umożliwiają jej wielokrotne użycie. Jeśli przytrzymasz klawisz „Ctrl” i trzykrotnie naciśniesz klawisz z literą „z”, trzy ostatnie operacje zostaną anulowane.
Nie ma znaczenia, który klawisz „Ctrl” naciśniesz. Jeśli go naciśniesz i przytrzymasz a jednocześnie naciśniesz klawisz z literą „z”, anulujesz ostatnią wykonaną akcję.
Jeśli używasz komputerów Apple, aby cofnąć ostatnią akcję, kliknij klawisze Command oraz klawisz z literą „z” (Command + z).
Przeciwieństwem skrótu klawiszowego „Ctrl + z” jest skrót „Ctrl + y”
Zastosowanie skrótu klawiszowego Ctrl + z
Skrótu klawiaturowego można użyć w
- Przeglądarkach internetowych – cofa zmiany, które wykonasz w polu tekstowym przeglądarki.
- Excel, Word, PowerPoint– użycie tego skrótu klawiszowego w tych programach powoduje cofnięcie wprowadzonych w nich zmian. Możesz cofnąć ostatnią zmianę lub wszystkie zmiany wprowadzone w dokumencie. Zależy to również od tego, ile razy klikniesz klawisz z literą „z”, przytrzymując klawisz „Ctrl”. Możesz użyć tego skrótu również w innych edytorach tekstu lub tabel.
- Copy-con– jeśli tworzysz plik za pomocą paska poleceń, na pewno znasz polecenie „copy con”. Zastosowaniem skrótu klawiszowego „Ctrl + z” zakończysz wstawianie pliku.